Pages:
Author

Topic: Porez na bitcoin i kriptovalute 2018-2019 - page 55. (Read 39243 times)

jr. member
Activity: 212
Merit: 6
Kes na bankomatu ili placao karticom, ti novci nemaju previse veze sa Hrvatskom, vecinu sam podigao u Sloveniji i po svijetu, bilo je svakojakih valuta. Da mogu, vec odavno bi to napravili. Ove kartice van EU sam 99.9% siguran da nece dirati jer nemaju nikakav sporazum i jako tesko mogu nac tu lovu, a opet, radi se o premalo love da bi dizali neke velike istrage, a ove iz EU nisam nesto previse peglao, ali opet vodim se tim da lova nije zaradena u HR, nije dizana u HR, pa ih ne bi trebala ni zanimati. Znam da sam vjerojatno u krivu, ali prije mene ima jako puno ljudi koji to isto rade sa puno vise love.
sr. member
Activity: 1491
Merit: 320
🐪
Evo da vratim malo ovu temu na vrh Smiley
Kao i u svemu drugome'' i ovdje postoje 2 oprečna kampa, oni koji su za prijavu i plaćanje poreza i oni koji su protiv.
Na žalost, ova rasprava je uglavnom bila besmislena, jer su ljudi dijelili svoja razmišljanja uglavnom na temelju ''emocija'' a ne konkretnih činjenica.
Što zapravo znači platiti porez financijski, u odnosu na neplaćanje poreza?
Evo, danas sam upravo od porezne uprave dobio ''Privremeno porezno rješenje'' i ugodno se iznenadio Smiley
Dakle, ukratko, priča ide ovako.
Prošle godine sam morao kupiti novo računalo a s obzirom da nisam imao dovoljno gotovine, ostala su mi 2 izbora, dići nenamjenski kredit ili platiti u ratama na karticu, uz sve lihvarske kamate banke, ili prodati nešto bitcoina.
Odlučio sam se za varijantu prodaju bitcoina i odlučio to uredno prijaviti poreznoj i platiti porez i prirez.
S obzirom da je novac odmah sjeo na bankovni račun (uz minimalnu proviziju btc mjenjačnice od par posto), izbjegao sam plaćanje visokih provizija bankomata, ili lokalnih dilera tj. prodavatelja bitcoina (da WU ili neke druge varijante i ne spominjem).
S obzirom da sam u radnom odnosu to sam prijavio kao drugi dohodak i platio porez i prirez, sve zajedno oko 35 % (uključujući i proviziju mjenjačnici), koliko se sjećam.
S obzirom da sam btc ''zaradio'' kroz signature kampanje, prijavio sam to kao zaradu od internetskog rada, ne trgovanja.
Sad će mi se neki od vas početi smijati i reći mi da sam budala, da sam radije trebao lijepo otići na BTC bankomat, platiti desetak posto provizije i prošao bih puno jeftinije (kod jeftinih varijanti tipa btc mjenjačnice ipak treba dati OIB i ostaje ''trag'' koji porezna može pratiti).
No, postoji i nešto o čemu nitko od vas ne razmišlja, a to je povrat pretplaćenog poreza i prireza kolokvijalno ''povrat poreza''.
Jednostavno, država ne uzima samo novac nego ga i daje tj. vraća ako se držite zakona i ''igrate po pravilima''.
Ukratko, danas sam vidio u poreznom rješenju (koje će uskoro postati pravomoćno ako se ne budem žalio što mi ne pada na pamet) da mi država kroz povrat poreza vraća oko 70 % plaćenog poreza i prireza kojeg sam prethodno platio za zaradu od bitcoina.  Grin Grin Grin
Dakle, 70 % od onih 35 %, sad mi se ne da točno računati, ali na kraju ispada da mi je država na osnovu plaćenog poreza i prireza zapravo uzela nekih desetak posto poreza i prireza na zarađeni i prijavljeni bitcoin.
S druge strane, siguran sam da će i dalje biti mnogo onih koji neće željeti prijavljivati svoj bitcoin i radije će plaćati skupe provizije od tih istih desetak posto, a onda biti u strahu da im netko ne otkrije da su u poreznom prekršaju, i da ne moraju plaćati visoke kazne zbog poreznog prekršaja.
Dakle i vi i ja u konačnici smo za taj bitcoin platili desetak posto, vi provizija ja poreza no ja sam sve uredno prijavio i platio a vi ste odlučili da nećete državi dozvoliti da vas ''pljačka'' kroz poreze i prireze!?  Shocked

Kakve skupe provizije? Ima kartica na kojima je dnevni limit 5000€, provizija po transakciji ako dizes u eurima je 2.5€, bankomat u Sloveniji moze dati 2000€ u komadu i po tome provizija na 5000€ je ravno 7.5€. Isprobano vise puta, a zadnjih 7 godina sam podizao sa 30ak razlicitih kartica (ne samo kripto, nego i ostalih posto se primarno bavim affiliate marketingom) i nikad nije bilo nikakvih upita sa porezne. Te kartice sam doslovno koristio od Kube (da Kube gdje PBZ visa vecinom ne radi) do Rusije, Tanzanije itd. itd.

Da ali kako možeš biti siguran da te neće naknadno udariti po džepu za par godina, kad tvoj predmet dođe na red... Po ovome što si opisao čini mi se da si dizao novac u gotovini, a ne na tekući račun?
jr. member
Activity: 212
Merit: 6
Kao i u svemu drugome'' i ovdje postoje 2 oprečna kampa, oni koji su za prijavu i plaćanje poreza i oni koji su protiv.
Na žalost, ova rasprava je uglavnom bila besmislena, jer su ljudi dijelili svoja razmišljanja uglavnom na temelju ''emocija'' a ne konkretnih činjenica.
Evo, danas sam upravo od porezne uprave dobio ''Privremeno porezno rješenje'' i ugodno se iznenadio Smiley
Prošle godine sam morao kupiti novo računalo a s obzirom da nisam imao dovoljno gotovine, ostala su mi 2 izbora, dići nenamjenski kredit ili platiti u ratama na karticu, uz sve lihvarske kamate banke, ili prodati nešto bitcoina.
Odlučio sam se za varijantu prodaju bitcoina i odlučio to uredno prijaviti poreznoj i platiti porez i prirez.
S obzirom da je novac odmah sjeo na bankovni račun (uz minimalnu proviziju btc mjenjačnice od par posto), izbjegao sam plaćanje visokih provizija bankomata, ili lokalnih dilera tj. prodavatelja bitcoina (da WU ili neke druge varijante i ne spominjem).
S obzirom da sam u radnom odnosu to sam prijavio kao drugi dohodak i platio porez i prirez, sve zajedno oko 35 % (uključujući i proviziju mjenjačnici), koliko se sjećam.
S obzirom da sam btc ''zaradio'' kroz signature kampanje, prijavio sam to kao zaradu od internetskog rada, ne trgovanja.
Sad će mi se neki od vas početi smijati i reći mi da sam budala, da sam radije trebao lijepo otići na BTC bankomat, platiti desetak posto provizije i prošao bih puno jeftinije (kod jeftinih varijanti tipa btc mjenjačnice ipak treba dati OIB i ostaje ''trag'' koji porezna može pratiti).
No, postoji i nešto o čemu nitko od vas ne razmišlja, a to je povrat pretplaćenog poreza i prireza kolokvijalno ''povrat poreza''.
Jednostavno, država ne uzima samo novac nego ga i daje tj. vraća ako se držite zakona i ''igrate po pravilima''.
Ukratko, danas sam vidio u poreznom rješenju (koje će uskoro postati pravomoćno ako se ne budem žalio što mi ne pada na pamet) da mi država kroz povrat poreza vraća oko 70 % plaćenog poreza i prireza kojeg sam prethodno platio za zaradu od bitcoina.  Grin Grin Grin
Dakle, 70 % od onih 35 %, sad mi se ne da točno računati, ali na kraju ispada da mi je država na osnovu plaćenog poreza i prireza zapravo uzela nekih desetak posto poreza i prireza na zarađeni i prijavljeni bitcoin.
S druge strane, siguran sam da će i dalje biti mnogo onih koji neće željeti prijavljivati svoj bitcoin i radije će plaćati skupe provizije od tih istih desetak posto, a onda biti u strahu da im netko ne otkrije da su u poreznom prekršaju, i da ne moraju plaćati visoke kazne zbog poreznog prekršaja.
Dakle i vi i ja u konačnici smo za taj bitcoin platili desetak posto, vi provizija ja poreza no ja sam sve uredno prijavio i platio a vi ste odlučili da nećete državi dozvoliti da vas ''pljačka'' kroz poreze i prireze!?  Shocked

Kakve skupe provizije? Ima kartica na kojima je dnevni limit 5000€, provizija po transakciji ako dizes u eurima je 2.5€, bankomat u Sloveniji moze dati 2000€ u komadu i po tome provizija na 5000€ je ravno 7.5€. Isprobano vise puta, a zadnjih 7 godina sam podizao sa 30ak razlicitih kartica (ne samo kripto, nego i ostalih posto se primarno bavim affiliate marketingom) i nikad nije bilo nikakvih upita sa porezne. Te kartice sam doslovno koristio od Kube (da Kube gdje PBZ visa vecinom ne radi) do Rusije, Tanzanije itd. itd.
legendary
Activity: 2632
Merit: 1239
Što ako sam kupio coine za 100 000$ i nakon nekoliko mjeseci prodam i dođe mi na banku 100 000$, znači zarada 0. Kako to njima dokazati? Ili jeli uopče trebam išta dokazivati?
U slučaju provjere od strane porezne, morat ćeš pokazati da si kupio recimo 10BTC po cijeni od 100,000$ i da si nakon toga prodao 10BTC po istoj cijeni. U ovom slučaju ne plaćaš nikakav porez.

U slučaju da si recimo kupio 10BTC po 100,000$, cijena skočila za duplo i 10BTC vrijedi 200,000$, ti prodao 5BTC-a za 100,000$, morat ćeš platiti porez na kapitalnu dobit od 50,000$ - na ovih 5BTC što imaš dobit.

Uzeo sam 1BTC = 10000$ zbog lakše računice.

Vjerovatno ćeš također morati dokazati odakle ti 100,000$ za kupovinu BTC-a i vjerovatno ćeš morati pokazati i dokazati od koga si ih kupio.

Ovo mi je najjače kod naših poreznika. Znam, zakon nije prilagođen kripto valutama ali kod većine kripto korisnika anonimnost je jedan od temelja i siguran sam da će rijetko tko htjeti dati svoje podatke. Pogotovo ako je prodao BTC za $100.000
legendary
Activity: 1932
Merit: 2273
Što ako sam kupio coine za 100 000$ i nakon nekoliko mjeseci prodam i dođe mi na banku 100 000$, znači zarada 0. Kako to njima dokazati? Ili jeli uopče trebam išta dokazivati?
U slučaju provjere od strane porezne, morat ćeš pokazati da si kupio recimo 10BTC po cijeni od 100,000$ i da si nakon toga prodao 10BTC po istoj cijeni. U ovom slučaju ne plaćaš nikakav porez.

U slučaju da si recimo kupio 10BTC po 100,000$, cijena skočila za duplo i 10BTC vrijedi 200,000$, ti prodao 5BTC-a za 100,000$, morat ćeš platiti porez na kapitalnu dobit od 50,000$ - na ovih 5BTC što imaš dobit.

Uzeo sam 1BTC = 10000$ zbog lakše računice.

Vjerovatno ćeš također morati dokazati odakle ti 100,000$ za kupovinu BTC-a i vjerovatno ćeš morati pokazati i dokazati od koga si ih kupio.
member
Activity: 548
Merit: 47
legendary
Activity: 3374
Merit: 1824
Iskreno ja ni ne znam kako se radi prijava za povrat poreza, ali dobro da si rekao...

Ako ikad zaradim koji BTC onda je ovo zgodno rješenje.

Ne radiš prijavu povrata poreza već prijavu dohotka (koji nije redovan i nije prijavljen automatizmom- tipa zarada od dionica, crypto valuta, autorske naknade... pa to moraš sam prijaviti)
Porezna ti na osnovu tvojih podataka izračuna i naplati porez i prirez a u veljači ti porezna napravi godišnji obračun poreza i dostavi porezno rješenje o povratu poreza (ako si ga pretplatio).

Meni ga firma na zadnjoj plači u godini obračuna i smanji za preplačeni porez kroz godinu( zadnjih par godina je to jedna do dvije lipe jer više skoro ništa ne možeš prijaviti kao odbitak).

Mislim da su to dvije odvojene stvari... Rkorade ti govoriš o redovitim primanjima (od njih se automatski odbijaju porez i ostala davanja), a Daniel91 ti govoriš o izvanrednim primanjima (što si rekao da se ne oporezuje po automatizmu).

Tako da Rkorade trebaš napraviti prijavu poreza na dohodak, a to je u slučaju prodaje BTC-a, ili ostalih "izvanrednih" primanja...

Da, upravo tako.
Računovodstva vaših firmi, ako ste zaposleni, to rade za vas kod isplate vaših plaća, i od bruto iznosa plaće obračunavaju sve doprinose (mirovinsko, zdravstveno), porez i prirez a na vaš tekući račun sjeda neto iznos plaće.
Kod izvanrednih primitaka tipa btc zarada, autorske naknade, dividenda... nitko to ne radi za vas (jer su to primanja izvan redovnog radnog odnosa) već ste dužni to sami prijaviti poreznoj putem joopd obrasca.
Odmah nakon predaje joopd obrasca i obračuna dužni ste platiti porez i prirez (po novom i doprinose ako niste u redovnom radnom odnosu) a na kraju godine porezna radi godišnji obračun i donosi porezno rješenje o eventualnom povratu pretplaćenog poreza i prireza.
sr. member
🐪
Iskreno ja ni ne znam kako se radi prijava za povrat poreza, ali dobro da si rekao...

Ne radiš prijavu povrata poreza već prijavu dohotka (koji nije redovan i nije prijavljen automatizmom- tipa zarada od dionica, crypto valuta, autorske naknade... pa to moraš sam prijaviti)
Porezna ti na osnovu tvojih podataka izračuna i naplati porez i prirez a u veljači ti porezna napravi godišnji obračun poreza i dostavi porezno rješenje o povratu poreza (ako si ga pretplatio).

Meni ga firma na zadnjoj plači u godini obračuna i smanji za preplačeni porez kroz godinu( zadnjih par godina je to jedna do dvije lipe jer više skoro ništa ne možeš prijaviti kao odbitak).

Mislim da su to dvije odvojene stvari... Rkorade ti govoriš o redovitim primanjima (od njih se automatski odbijaju porez i ostala davanja), a Daniel91 ti govoriš o izvanrednim primanjima (što si rekao da se ne oporezuje po automatizmu).

Tako da Rkorade trebaš napraviti prijavu poreza na dohodak, a to je u slučaju prodaje BTC-a, ili ostalih "izvanrednih" primanja...
member
Activity: 661
Merit: 15

legendary

Porezna ti na osnovu tvojih podataka izračuna i naplati porez i prirez a u veljači ti porezna napravi godišnji obračun poreza i dostavi porezno rješenje o povratu poreza tijekom ljeta (ako si ga pretplatio).
legendary
EDIT: OK moram se malo ispričati, podatak koji sam dao nije potpuno točan jer u povrat poreza nije mi uračunato samo ono što sam platio poreza i prireza za bitcoin već su dodani i osobni odbici, koje su bili veći prošle godine. 
Nisam dovoljno pažljivo pogledao svoje porezno rješenje pa mi je to promaklo. To excited, I guess  Cheesy Cheesy
Uglavnom, ipak nije povrat od 70 % na btc dio, kako mi se na prvu učinilo već manje, pola od toga, nekih 30-ak posto što je ipak još uvijek super povrat i ja zadovoljan 100 %  Grin Grin
sr. member
🐪

member
Activity: 661
Merit: 15
Fino ja sam totalno zaboravio na povrat plačenog poreza jer ja obično imam nekih par lipa povrata pa se i ne zamaram povratom poreza.
Ispada da si prošo boje nego da si prijavio kapitalnu dobit.

Ovo moram zapamtit kad budem razmišljao kako unovčiti crypto valute da se može i poštenim putem.
legendary

legendary
Activity: 2744
Merit: 1193
I don't believe in denial.
A bude li (fiskalna, economska i socialna) klima povoljnija nego ovdje, mozde se jos i doselim!
Ma ne budali Cheesy

Obogati se vani i tu dodji "samo" ljetovati i slicno Wink

Ma, to je bilo samo primijera radi. Uvek sam otvoren novoj informaciji...

Ali na zalost i to je Hrvatska vec unistila za mene (pogotovo "ljudi" kao dugidox). Od vremena na vreme navratim ocu na grob (i skoro svake god. mi neki zavidan kreten unisti auto; probusi gume, radiator slomi prozor itd), a za to "ljetovanje i slicno" smo pronasli Spaniju (bolja klima, ugodniji ljudi i blizu [poreznog raja] Gibraltara)...

Pitao sam ja jednom bivsem susjedom/prijatelju: Pa [ime], vi [Hrvati] bi najradje da mi [sa zapada] dodjemo ovdje, predamo vrecu sa novcem, i odemo nazad. Odgovori mi on: pogresno si video; najradje bi da dodjes do granice, tamo ostavis novac i odmah se okrenes! I - moram priznat - dobro mi je i rekao...

PS. i on se umedjuvremeno preselio sa porodicom za Njemacku...
jr. member
Activity: 83
Merit: 1

A bude li (fiskalna, economska i socialna) klima povoljnija nego ovdje, mozde se jos i doselim!

Ma ne budali Cheesy

Obogati se vani i tu dodji "samo" ljetovati i slicno Wink
legendary
[...] Kakve obaveze imaš prema poreznoj vezano uz kriptovalute što se tiče tradinga, kako pratiš transakcije?
Da si to sve radio kao fizička osoba, što bi bilo drugačije, bi li ti isto trebao accountant?

(Malo ispitujem, ako nemaš ništa protiv, čisto da vidim kako to funkcionira van HR.)

Accountant mi radi i poslovne i privatne knjige. A tokom 2014. sam se odlucio prestati rudarenjem. A trading sam onda prebacio iz d.o.o. na privatno (zbog poreza: onda platis jednom porez na divident (25%) kada isplacujes ali u privatnom "samo" placas porez na kapitalnu dobit (za taj trading, umesto na pravu dobit). Svako tromijesecije downloadujem/exportiram txt/csv od berze i na pocetak godine (1/1) izvrsim consolidaciju na jedan sheet (cijelog kapitala). Znaci evidencije "ispod" tog sheeta je tu (ako se porezna ikad opet pita otkud, i obavezni smo je cuvati barem 7 godina) a ispunjava se (predhodni) godisnji porez na osnovu cijelokupnom stanju 1/1 (sledece god.) u € (znaci 1/1/2019 za porez 2018.). Porezna ne obavezava koji "kurs" koristim, samo da je "realan". To momentalno mogu podrziti sa tim da su BitStamp (za crypto/fiat) i Binance ozbiljne berze koje imaju "realan" kurs.

Fair and square, i mirno spavam...
sr. member
Activity: 529
Merit: 271
[...] To je daleko jednostavnije i logičnije nego HR sistem. Kakvu evidenciju traže od tebe kod revizije, ima li propisan format evidencije (osobito za kriptovalute)?

U kratko: sve!

U mom osobnom slucaju pricamo reviziju u 2014. i u 2013 sam se jos bavio rudarenjem, plus poceo bio sa tradingom. Zbog troskove (i poreze, ovdje placas do 52% (sic!) na placu) sam se bio odlucio da to sve radim u d.o.o. i imam accountant (ne "obicnog" knjigovodju).

[...]

Kakve obaveze imaš prema poreznoj vezano uz kriptovalute što se tiče tradinga, kako pratiš transakcije?
Da si to sve radio kao fizička osoba, što bi bilo drugačije, bi li ti isto trebao accountant?

(Malo ispitujem, ako nemaš ništa protiv, čisto da vidim kako to funkcionira van HR.)
legendary
[...] To je daleko jednostavnije i logičnije nego HR sistem. Kakvu evidenciju traže od tebe kod revizije, ima li propisan format evidencije (osobito za kriptovalute)?

U kratko: sve!

U mom osobnom slucaju pricamo reviziju u 2014. i u 2013 sam se jos bavio rudarenjem, plus poceo bio sa tradingom. Zbog troskove (i poreze, ovdje placas do 52% (sic!) na placu) sam se bio odlucio da to sve radim u d.o.o. i imam accountant (ne "obicnog" knjigovodju).

- nabavne racune opreme;
- kirija/troskove iznajmljivanje kancelarije (sa server room);
- evidencija pool-a, pronadjenji blockovi i isplata crypto na nas wallet;
- evidencija transfera iz walleta na fiat (preko BitStamp);
- evidencija prebacivanje iz walleta na berze;
- cijela evidencija svih trejdova na berzi (csv export prema Excel);
- evidencija isplata sa berze nazad banci.

Da ne pricamo o "svakodnevnjoj" evidenciji koje d.o.o. i tako i onako mora da vodi/predlozi...

Sve.

Nice story: posto imam accountant (koji je ovdje "tezi" od knjigovodje) samo sam docekao poreznu reprezentaciju kod njega u kancelariji (koje je nekoliko "vrata" udaljenja od mog zubara). Sasvim slucajno sam taj dan imao termin kod zubara da mi vadi korijen iz jednog upaljenog zuba. Docekao sam ih; rukovali se; upoznao ih za accountantom i reko "odoh na vadjenje korijena!" On se nasmijao i rece da jos nikad nije video nekog da to kaze sa tolikim osmijehom! Kada sam se vratio dobio odgovor da je sve za primerak (cak i accountant dobio note kod porezne da je "poverljiv")...
sr. member
Activity: 529
Merit: 271
Ponovo gresis; upraco taj clanak pokazuje to sto sam vec naveo, nego si ti "cherry-pick" taj clanak i preskocio clanak 111 gde se upravo upisuje u kojim slucajevima porezno tijelo sme da zatrazi te podatke...

Pored toga isto za kes transakcie mora i privatna osoba da drzi evidenciju ako se tice (ka sto sam i rekao; ne za sitnu ribu... nego za) "kapitalnih sredstava"...

Ali da, ako bas zelis da tuces psa, uvijek ces naci stap...

Članak 111. se odnosi na suradnju Porezne i tijela državene uprave itd. kao što je MUP. Nema veze s bankama čije obveze počinju u članku 114. Nema podataka tek na upit, niti verifikacije nekog tijela (npr. sudski nalog).

Sto se tice tvog pitanja najvise mi se - za sad -  dopada Nizozemski sistem najvise; jednostavno zele da znaju kiloki ti je kapital na 1/1 bilo kohje godine. Po tome vide kapitalnu dobit i ako zele (kao i u mom osobnom slucaju) mogu doci na reviziju...

To je daleko jednostavnije i logičnije nego HR sistem. Kakvu evidenciju traže od tebe kod revizije, ima li propisan format evidencije (osobito za kriptovalute)?
Pages:
Jump to: