Z tego co mi się wydaję profil wolumenowy pokazuj miejsca gdzie był największy obrót a nie gdzie są zlecenia, ale ręki nie da sobie uciąć. Zlecnia sa z giełd Binance , bitifinex, kraken, bitmex, coinbase pro. I faktycznie w tym przypadku są to zlecnia na sprzedaż, pomyliłem się. Heat map jest z
https://bitcoinwisdom.io/the-heatmap wydaję mi się, że akurat chyba ty nawet tą stronke nam pokazałeś.
tak tak, masz rację. profil wolumenowy wskazuje ile transakcji odbyło się po cenie x, w przeciwieństwie do zwykłego wolumenu, ktory pokazuje ile transakcji odbyło się o dacie X. Chodziło mi tylko o to, że bardziej ufam temu wskaźnikowi, niż zagregowanemu orderbookowi, który można łatwo zmanipulowac przez spoofing albo zlecenia oczekujące na pump and dump albo fat finger error, które znikają jak cena dochodzi do poziomu.
uwaga, dziś wracamy do klina na tygodniówkach. Jeśli wybicie dołem z klina było fakowe, to wybicie górą blisko tzw. apexa daje nam target ... 69k!. Oczywiście wątpliwy i to bardzo ale warto też dodać, że wróciliśmy ponad 200 WMA, pierwszy solidny opór to 28-30k (poprzednia konsolidacja i linia klina), potem 40k (powrót do flagi).
Tylko tak. Jako, że to świeczki tygodniowe to by się jeszcze przydało zamknięcie tygodniówki na dużym wolumenie, a do tego jeszcze nam brakuje 6 dni