oby nie, byki walczą, ale niedźwiadki są jak na sterydach
Dziś mi zeszły bidy po 24.7k 25k i 26k a na bnb po 210 ... nie spodziewałem się, że tak szybko tam dojdziemy. Pomogła panika na tetherze i fakt, że w tym momencie wart był tylko 90 centów aco za tym dzie gdy kurs na BTC/USDT był po 27k na BTC/BUSD był po 24500! Obecnie USDT tradowane jest po 98 centow. Myślicie, że zrobią kolejny atak? UST przy pierwszy ataku zeszło do 0,986, przy kolejnym po kilku godzinach 0.92 do a natępnie już do 0.61 i po kilku godzinach po 0.21. Myślicie, że USDT znów zaatakują? W sumie to mam nadzieję, że tak, bo krótkoterminowo będzie można kupić BTC po 12k BUSD lub 25k USDT.
Krótkoterminowo, bo wierzę, że USDT wyjdzie z tego, bo nie jest piramidą jak UST. Zabezpieczenie jakie mają to tylko 3% w gotówce reszta to obligacje, dług krótkoterminowy, akcje, obligacje korporacyjne, obligacje rządowe i inne papiery plus <1% w krypto. Niedawno twierdzili, że wartość tego przekracza 100% wartości wydrukowanych USDT ale na pewno nie jakby mieli dumpować z dnia na dzień. Część jest pewnie nawet nie do wyjęcia z dnia na dzień. więc atak jest możliwy a nawet wskazany przy obecnych nastrojach (strach przed powtórka UST) do przeprowadzenia paniczej wyprzedaży na 1.5 rocznych minimach.