Moim zdaniem mamy przed sobą 2 scenariusze, albo odbije i będziemy uderzali w 100Kna BTC, albo jedziemy 90% w dół jak zawsze po bull runie.
Cieżka sytuacja. To pierwsza bańka jaką znam która kończy się 3 miesięczną konsolidacją ... Zawsze było pompowanie w kosmos, na szczycie jeszcze short sqeez i ostateczne pchnięcie na szczyt by potem lecieć na pysk. A nie 3 miesiące bokiem ... Mega dziwna sytuacja:
Każda konsolidacja w poprzednich bańkach (nie tylko na krypto) wybijała albo górą albo dolem jako fake (sięgając -40% od ATH) tylko po to by potem wyrwać z butów zostawiając technicznych graczy z niczym a bananowych chłopców (królów papierowych zysków - hodlerów) z bananem na buzi.
A co tym razem? Rekordowy Dump. Najkrwawszy dzień od ostatnich 6 lat (nie licząc paniki covidowej) - dobowa amplituda na BTC przekroczyła 40%. BTC nigdy nie wyglądał tak słabo od kiedy pamiętam. Zero presji kupujących. Marna podbitka do 40k i znów w dól do 34k. Jakby nagle wszyscy stracili wiarę. Jakby nagle drukarki prestały robić brrrrr. Jakby ludzie trzymali BTC po 5-10 lat i nagle stracili wiarę ... przez 1 tweet który i tak nie wnosił nic nowego?
Ja również skłaniam się do tego, że niestety ale bull run się skończył. W skrajnie dziwny sposób ... ale cięzko mi sobie wyobrazić co by mogło nagle odwrócić nastroje o 180 stopni. Kurs idąc w górę będzie teraz musiał ostro walczyć. Każdy techniczny gracz będzie shortował każdą górkę. To ogromna presja podażowa na każdym oporze. Presja od ludzi, którzy nawet nie mają BTC, nie potrzebuja ... używają dolarów jako zabezpieczenie. W końcu kurs wylamał wszystkie możliwe wsparcia i przekręcił wszystkie możliwe wskaźniki na niedźwiedzie, czego wiec oczekiwać od nich jak grania teraz zgodnie z najniższą linią oporu. Nie wiem skąd mogłaby się pojawić aż taka presja kupujacych by ograć teraz wszystkich niedźwiedzi.
Co do altów ... Jaka rzeź. Najmocniejsze byki (np. CAKE) zrobiły -70% w 2 tyg i dna nie widać.
Mam nadzieję ... to tylko nadzieja, że te same wątpliwości i strach czują wszyscy ... i ten strach pcha ich do wyciągania resztek zysków. Że to panika pcha ludzi do podejmowania decyzji do sprzedaży za 30% wartości sprzed 2 tygodni a techniczni gracze shortują teraz bez opamiętania dolewarowując ile się da prosząc się o short-squeez. A nie okaże się, że sprzedają obecnie insiderzy wiedzący, że ... wpisz cokolwiek ... np fed podnosi stopy na 5% za 2 tygodnie, by walczyć z inflacją. Dziś insiderzy walą BTC a w poniedziałek będą walić SP500 i resztę rynków, co by uzasadniało przerwanie bańki w połowie jej potencjału.
Greed/Fear na skrajnie niskim poziomie (14) raczej skłania mnie ku pierwszej hipotezie:
https://alternative.me/crypto/fear-and-greed-index/Wydaje mi się też, że po 50k-60k ulica uciekała do fiatów - stwierdzam na podstawie tego, że bitomaty od miesięcy cierpiały na notoryczny brak gotówki ... a nie na notoryczne przepełnienie
Bardzo ciekawi mnie RSI, cały czas spada, zrobiliśmy cały bull run na spadającym RSI, co jest chyba warte uwagi.
Tak ... wyckoff, spadające RSI ... typowe spowolnienie przez techniczną korektą. Która powinna dość do 40k skąd, odbić od 200MA (albo przebić jako fake) i ruszyć na ATH.
I ktoś może powiedzieć ... że BTC jest teraz tak duży ... i ma inwestorów instytucjonalnych więc to naturalne, że górki i dołki bedą się wydłużały i 3 miesięczna konsolidacja jest normalna na szczycie bańki BTC:
NASDAQ podczas bańki dotcom:
Gdzie tam jest jakiś wyckoff na szczycie? Nie ma... za to jest dużo po drodze np przy 1000-1200$ również z ostrym wyjściem dołem, które potem zostało wyrwane do góry. Nie ma na szczycie baniek regularnych formacji bo Bańka nie charakteryzuje się technicznym przebiegiem a na szczycie bańki przeważają inwestorzy kierowani emocjami o niezbadanej i niemożliwej do oszacowania sile.