[...]
1. Ja ne govorim o wrench attacku, govorim o bilo kome ko ti na bilo koji nacin udje u dom. Ako ti samo slika papirni wallet mobilnim - katastrofa, dok hardverskom ne moze nista.
Mozda ti ne, ali ja da. Plus pored toga kao sto smo vec uspostavili i za HW walet:
[...] prilikom kreiranja hardverskog novcanika potrebno zapisati seed frazu na papir za arhivsku kopiju. A sta smo tada dobili? Papirni novcanik!
[...]
[...]2. Niko ovde ne govori samo o akumulaciji, nego normalnom rukovanju wallet-om, prebacivanju dela coin-a na menjacnice i nazad sa menjacnica, itd.
Kao sto sam vec rekao:
[...] Sta zelis da trosis/transakcije da pravis ima na mobitelu applikacije koliko zelis.[...]
A moguce da sam i pogresno procitao onaj post na kojem sam reagirao:
[...] Ako zelis da akumuliras onda sa Binance prebacis u svoj novcanik ,obavezno kupi ledger nano x ili trezor [...]
[...]3. Ne govorim uopste u hakovanju, svako ko je iole informaticki pismen zna gde da nadje spool sa svim dokumentima koji su odtsamapni na nekom stampacu, dok su hakovanja hardverskih wallet-a urbana legenda koju eventualno moze da izvede jedan u milion ili jos mnogo redje, ako je uopste moguce hakovati moderan wallet. To sto je bilo slucajeva hakovanja pre 5 godina mozes da nabrojis na prste jedne ruke, i to pre nego sto su protokoli apgrejdovani.
I te kako da su bili hakirani, i pored toga se dan danas i proizvode kablovi da bi ih bilo koji script kid mogao hakirati... malo "informaticki pismen" to "zna"... ali nije ni bitno:
vidi tocku 1 (ili nisi napravio seed phrase pri kreiranjem hardverskog novcanika?!?).
[...]Ako ti je skupo 0.0019 BTC sa sve postarinom do Srbije ti slobodno koristi papirni, meni se nije ucinilo skupo za sve sto pruza pa sam ga zato pazario. Samo nemoj da tvrdis da je papirni bolji.
Nije skupo, ali je steta bacit novaca samo tako da bih pokazao da si ko bojagi "informaticki pismen" jer je papirni 100% bolji; i sigurniji, i dugotrajniji. Cak bih dodao:
...
[...] Licno ne bih bas rizikovao sve na jednom papiru. [...]
Licno ne bih bas rizikovao sve na jednom HW waletu... ;-)
Da ne pricam o gubitku itd, nego i zbog rizika poput nezgode i smrti (koja je 100% sigurna)... ponavljam:
[...]
PS A da ne zaboravim da kopiju papirnog waleta jako lako mozes ostaviti kod javnog biljeznika u zapecanjenu kofertu zajedno sa testamentom u njgov sef tako da ti akumuliran crypto barem i ostane u nasledstvo... ali OK, svako sam nek bira.