Pages:
Author

Topic: Српски (Serbian) - page 9. (Read 3593061 times)

legendary
Activity: 3444
Merit: 3469
Crypto Swap Exchange
July 16, 2021, 04:55:32 AM
[...] HODL ne moze ni da donosi obaveze! [...]

Stvarno?!? Mozes to - molim te - objasniti Holandskoj poreznoj, posto se ovde placa svake godine porez na osnovi totalne vrednosti svu imovinu (ukljucujuci crypto hodlings)...

Cekaj, hoces da kazes da se placa porez na "isti" crypto svake godine?
Npr. Holdas 10BTC i svake godine placas porez na tih 10btc u zavisnosti od vrednosti u vreme obracunavanja?
legendary
Activity: 2744
Merit: 1193
I don't believe in denial.
July 16, 2021, 02:38:31 AM
[...] HODL ne moze ni da donosi obaveze! [...]

Stvarno?!? Mozes to - molim te - objasniti Holandskoj poreznoj, posto se ovde placa svake godine porez na osnovi totalne vrednosti svu imovinu (ukljucujuci crypto hodlings)...
legendary
Activity: 3248
Merit: 1179
July 15, 2021, 04:48:53 PM
https://ecd.rs/blog/kako-platiti-porez-na-kriptovalute-detaljan-vodic-u-nekoliko-koraka/

evo prilicno lagan i detaljan opis koraka, kako platiti porez na kripto valute
stvari koje su bitne za napomenuti:
- misljenje je da obaveza nastaje prilikom promene u RSD (tako da bi trebalo da se racuna 15% na razliku nabavne i prodajne cene u trenutku prelaska u RSD)
- bilo bi dobro dokumentovati korake izmedju, ali ne bi trebalo da uticu na ukupan ishod, racuna se samo promena u dinare
- HODL ne donosi nikakve obaveze

Citao juce! Smiley Trudi se ECD da bude u toku, imaju dosta dobrih clanaka!

Sto Examplens kaze... vidi drzava tu neke pare, i napravili su neki zakon za pocetak! Sto je ja mislim i dobro na neki nacin... neki ljudi koji se ozbiljno bave ovim, imaju firme, zele da plate poreze i da sve bude legalno, sada imaju priliku za to! A sto se tice nas sto se zezamo sa svim i svacim tesko da ce da nas pohvataju tako lako, a sa ovim zakonima cini se da nece ni da se trude mnogo! Jedino ako imas racun u banci i non stop stizu neke pare sa strane...

HODL ne moze ni da donosi obaveze! Uvek je glavni problem kako se iskesirati... a da te pritom ne skrate mnogo! Smiley
legendary
Activity: 2156
Merit: 1151
Nil Satis Nisi Optimum
July 15, 2021, 07:29:30 AM
https://ecd.rs/blog/kako-platiti-porez-na-kriptovalute-detaljan-vodic-u-nekoliko-koraka/

evo prilicno lagan i detaljan opis koraka, kako platiti porez na kripto valute
stvari koje su bitne za napomenuti:
- misljenje je da obaveza nastaje prilikom promene u RSD (tako da bi trebalo da se racuna 15% na razliku nabavne i prodajne cene u trenutku prelaska u RSD)
- bilo bi dobro dokumentovati korake izmedju, ali ne bi trebalo da uticu na ukupan ishod, racuna se samo promena u dinare
- HODL ne donosi nikakve obaveze
legendary
Crypto Swap Exchange
July 01, 2021, 10:39:44 AM
Da li je doslo vreme da se legalizujemo ili cemo jos malo da budemo underground? Smiley

drzava je namirisala nekakav novac odavde i sad se trazi model kako da se uzme deo kolaca. nekako se prihvatilo da su jedini moguci nacini zarade kriptovaluta kroz rudarenje i trgovinu.
Bice tu vrlo interesantno kalkulisati sta je tacno profit odatle.
Meni je zanimljivo sto su uveli porez na nasledstvo, gde naslednik placa 2.5% porez na kriptovalute koje je nasledio. Sad kako ce nasa mocna drzava da utvrdi staje ovde na naplatu veliko je pitanje. Mislim da ce se zavrsiti na kraju sa oporezivanjem svakog iznosa koji je prebacen iz kripto u fiat.
legendary
July 01, 2021, 05:33:58 AM
https://ecd.rs/blog/zakon-o-digitalnoj-imovini-osnovni-pojmovi-porez-i-racunovodstvo

zakon je juce stupio na snagu, evo malo objasnjenje sa sajta ecd.rs, inace formulacija rudarenja u zakonu je stvarno prijatno lingvisticko iznenadjenje -  "pružanje usluga računarskog potvrđivanja transakcija u informacionim sistemima"

Bacio sam pogled... i neke "obicne" novine su takodje podelile ovu vest! Nesto se desava i u nasoj zemlji! Ovo je verovatno pozitivna vest za sve koje imaju neki ozbiljan crypto biznis i za one koji zele da zapocnu nesto ..."Zakonom o digitalnoj imovini su se ustvari regulisali pružaoci usluga"..

Meni najzanimljivi deo je o oporezivanju fizickih lica... zanimljiv i primer:

Aleksandar Matanović je objasnio kako je pokušao da plati porez na kapitalnu dobit od 15% na osnovicu dobiti (zarada između nabavne cene i prodajne cene kriptovaluta), međutim nije uspeo da popuni formular jer obrazac još uvek nije izmenjen i nije dodat pojam zarade od digitalne imovine.

Da li je doslo vreme da se legalizujemo ili cemo jos malo da budemo underground? Smiley
legendary
Activity: 2156
Merit: 1151
Nil Satis Nisi Optimum
June 30, 2021, 02:34:56 AM
https://ecd.rs/blog/zakon-o-digitalnoj-imovini-osnovni-pojmovi-porez-i-racunovodstvo

zakon je juce stupio na snagu, evo malo objasnjenje sa sajta ecd.rs, inace formulacija rudarenja u zakonu je stvarno prijatno lingvisticko iznenadjenje -  "pružanje usluga računarskog potvrđivanja transakcija u informacionim sistemima"
member
Activity: 121
Merit: 10
Tullievo
May 30, 2021, 04:40:42 PM
Ma bio jedan projekat 2017 u kom sam ucestvovao i dobio masu coina sa kojim sam i kupio sav svoj BTC. Samo sto je ugasen 2019 pa nzm kako neko ovo traduje i otkud liquidity
legendary
Crypto Swap Exchange
May 19, 2021, 08:33:03 AM
Kakvi mutni poslovi, a ni jedna berza za ovo ne radi (MNX).
https://imgur.com/F2tJd4i

sta je MNX?
member
Tullievo
May 19, 2021, 08:25:16 AM
Kakvi mutni poslovi, a ni jedna berza za ovo ne radi (MNX).
https://imgur.com/F2tJd4i
member
Tullievo
May 18, 2021, 12:41:21 PM
..

Vecina je vec cula za publish0x platformu, nista novo.
Mislim da i u ovom lokalnom delu nije dozvoljeno postavljati referal linkove, mada meni licno ne smeta. Moderator ce sigurno obrisati ako dodje do tvog posta.

E nisam znao da je popularna. Msm meni je nebitno, necu nikakve pare uzet od toga no samo rekoh ako neko ne zna a ima dosta materijala, moze tamo da publishuje jer nije ograniceno da samo tu smije da bude. Neka je makao moderator onda, i treba.
legendary
Crypto Swap Exchange
May 18, 2021, 08:01:13 AM
..

Vecina je vec cula za publish0x platformu, nista novo.
Mislim da i u ovom lokalnom delu nije dozvoljeno postavljati referal linkove, mada meni licno ne smeta. Moderator ce sigurno obrisati ako dodje do tvog posta.
newbie
Activity: 5
Merit: 0
May 08, 2021, 03:49:36 AM
Hey guys! Thanks for your answers! I have more questions, who knows how I can buy an apartment or house in Serbia with cryptocurrency? How to make it legally correct and what tax should I pay on it? Are there any organizations that can help in this matter?
legendary
Crypto Swap Exchange
May 05, 2021, 03:57:45 AM
Paying taxes is never a problem, they welcome you... but to "trade cryptocurrency in Serbia"... that's a different story. Most (serious) exchanges have blacklisted Serbia. Good luck!

Nope. You provide false information. Serbia is allowed in all exchanges, especially on serious exchanges like Binance, Kucoin, Cex.io, Huobi, Bitstamp etc... I use it for a long time.

Hi guys! Who can advise? How to pay taxes in Serbia if I am not a citizen but want to live and trade cryptocurrency in Serbia. Can I open a company? Who knows good accountants who can help me with this?

Here is a new law that regulates taxes on earnings from trading with cryptocurrencies. as far as I understood it will be around 15% of the profit from trading.
Yes, you can open a company, though I’m not sure how good that is if you will have only that one activity, crypto trading. Taxes and government costs will not take you money, it is quite complicated and you will spend a lot of your time on administration.

If you are serious about this move, I can find some bookkeeping agencies which (I guess) can explain to you all what you need.
legendary
Activity: 2744
Merit: 1193
I don't believe in denial.
May 05, 2021, 02:54:08 AM
Hi guys! Who can advise? How to pay taxes in Serbia if I am not a citizen but want to live and trade cryptocurrency in Serbia. Can I open a company? Who knows good accountants who can help me with this?

Paying taxes is never a problem, they welcome you... but to "trade cryptocurrency in Serbia"... that's a different story. Most (serious) exchanges have blacklisted Serbia. Good luck!
newbie
Activity: 5
May 04, 2021, 02:55:13 AM
legendary
April 22, 2021, 11:24:23 AM
Nevezano za crypto, ali da li netko zna kakve su procedure za omoguceni duzi/stalni boravak u Srbiji za gradjanine Hrvatske. Da li se dozvola moze dobiti ako osoba dobije posao u Srbiji i treba relokaciju? I da li postoje kakvi drugi nacini?

imas opciju radne dozvole za strane drzavljane, mislim da nema nekih olaksica za gradjane Hrvatske, mada znam dosta ljudi iz Hrvatske koji rade i borave ovde, tako da ne bi trebalo da imas nikakav problem da dobijes radnu dozvolu ako imas ugovor sa firmom o zaposlenju

ok, hvala ti Smiley

Radna dozvola za strance oko 14 hiljada dinara (oko 115 eura)! Kada predajes za to moras da navedes razlog na osnovu kog trazis to (brak, posao) i dokumenta za to (od maticara ili firme)!
Naravno pre toga moras da se javis kad stignes, odeljenju za strance... Nisam siguran da li je za Hrvatsku isto kao i za neke druge clanice, ali uglavnom (za EU) 3 meseca boravka bez taksi, za sve preko toga moraces da vadis privremeni boravak, za to su ti potrebna odredjena dokumenta....  http://www.mup.gov.rs/wps/portal/sr/gradjani/Informacije%20za%20strance ovde mozes da vidis sve o tome, i uglavnom je tako! Smiley Ja sam doduse imao zanimljivo iskustvo sa njima (odeljenjem za strance), pa sam morao da ucim sve i svasta!

Inace ko o cemu ovde u nasem delu mi o tome kako da se povlace pare! Smiley Nije to ni tako lose... a u medjuvremenu ajde na jednu lepu partiju pokera : https://www.btcgosu.com/blog/news/gosu-poker-game-on-saturday-at-swc/! Bice zanimljivo! Ako ostavite komentar sa nickom sa SwC pokera mozete da dobijete free ticket, $25!
newbie
Activity: 41
April 08, 2021, 02:41:24 PM
AIK banka nije prestala da radi sa VISA card, nego su potpisali neki ugovor sa Mastercard i samo nju forsiraju. To treba da zahvalimo nabedjenom direktoru za kartice koji pojima nema.
Inace mozes da trazis da ti umesto Mastercard izadju VISA card i da insistiras na tome. Meni su tako umesto Master izdali VISA.  Nemaju prava da uslovaljavaju i ogranicavaju korisnike.
Sto se SWIFT tice, od vise banaka am dobio odgovor da je SWIFT prema crypto menjacnicama zabranjen.
Ne znam da li je tako u praksi. Da li ima neko iskustva sa tim, kao i sa povlacenjem novca na racun SWIFTom ili mora VISA Card.

Pozdrav ljudi, nov sam na forumu...
Imam pitanje, ako moze pomoc...do skoro sam povlacio novac iz trade-inga na Visu u AIK Banci, sa cex-a, ali kako je banka prestala da radi sa Visom, presla je samo na Master, na cex-u problem sa masterom...i sad cekam da li ce da prodje SWIFT/IBAN transfer...

Pitanje je da li znate kako Intesa tretira devizne prilive na Visa kartice koje su vezane za devizni racun...da li neko ima iskustva u Srbiji sa ibandirect-ovom Visom ili sa crypterium-ovom Visom?

Hvala vam svima puno na odgovoru...

Veliki pozdrav

Ja imam Vizu iz AIK banke nemojte da kruzimo dezinformacije na forumu
newbie
Activity: 70
April 07, 2021, 02:09:35 PM
Pozdrav ljudi, da li je neko od vas čuo za pekarsko brojilo (predložili su mi iz EPS-a da uvedem ovo brojilo)? Da li neko ima neke informacije za ovo brojilo i da li možete nešto da preporučite za struju za malo veću potrošnju (merna grupa, brojilo i nešto slično)?

Ako se ne varam to se brojilo postavlja za struju preko 25A koje mora da meri i reaktivnu snagu. Nemam vise informacija jer imam stari prikljucak i 25A mi je posve dovoljno.  Wink

Mozes malo da pojasnis to konkretnije?  Embarrassed
full member
Activity: 237
Merit: 166
March 30, 2021, 01:41:12 AM
Krenula revolut banka (debitna visa, crypto trgovina) za srbiju beta testiranje, lista je trenutno oko 1000 ljudi pa se ceka, fee do 300eur nema na podizanju na bankomatu, 2.5% je trgovina crypa... mislim da je odlicna zamena jer su nase banke krenule sve da naplacuju fee za kartice i strane devizne racune!

..

fee jos nema za srbiju ali kontam da ce biti ko za ostale zemlje, kartica je besplatna i nema meesecnog  odrzavanja!

Kako si se registrovao ovde? Srbija is not allowed  Huh

Ne znam za revolut ali znam da se racun kod njemacke online banke n26 moze otvoriti iz Srbije
Potrebno je samo imati adresu u Njemackoj a live verfikacija se odradi sa pasosem Srbije
Ako nemate nekog u Njemackoj ili EU ciju adresu cete staviti i ko ce vam prosljediti n26 visa karticu onda ima neki njemacki servis koji prosljedjuje postu
stavite njihovu adresu a oni kad kartica dodje prosljede  je za Srbiju i naplate uslugu 10 ili 20 evra
Ne mogu sad da se sjetim kako se zove taj postanski servis ali kome treba nek gugla
Pages:
Jump to: