Npr. Holdas 10BTC i svake godine placas porez na tih 10btc u zavisnosti od vrednosti u vreme obracunavanja?
U teoriji ne, u praksi da. da ti objasnim u kratko:
U Holandiji svake godine placas porez na kapitalnu dobit po osnovi kolika ti je imovina (posedovanja - dug).
Onda je razmisljanje da ne "komplikuju" (jer bi im ocito bilo "pre tesko" da izracunaju [imovina prosle godine - imovina ove godine] "pravu" kapitalnu dobit) racunaju po osnovi kolika ti je imovina na 1/1 i "teoretsku" dobit od 4% preku koje placas 30% poreza (znaci 1,2% preko cele imovine).
Primera radi: ako si 1/1/2019 posedovao €100.000 u vrednosti crypta, placas €1.200,- porez.
Ako ti taj isti crypto 1/1/2020 jos uvek vredi €100.000 ponovo placas €1.200,- porez.
Cak i ako ti taj isti crypto 1/1/2020 od jednom vredi €80.000 (znaci si u gubitku), ti ipak placas €960,- porez.
Znaci HODL ti u Holandiji i te kako donosi (porezne) obaveze!
Da.
imovina = posedovanja - dug
Znaci sva posedovanja: Nekretnine, zlato, umetnost, deonice, automobili, crypto, cash, "whatever" vredi....
Izuzetci su:
- "prvenstvena" kuca (znaci ta u kojoj vecinom godine zivis i u kojoj si upisan u opstini i eventualni hipotekarni krediti na njoj);
- "prvenstveni" auto (u sustini sam biras ali ako navedes onaj oldimer koji vredi €100K dok posedujes i VW-a od €25K velika sansa da ce porezna da odluci drugacije, plus mozda neka kaznica: za pocetak poduplanje tog poreza, a ako se smatra da si namerno varao po-trostruci ti se).
- prvih - ako se ne varam - nekih €30.000 stedjevine.
Hvala za neke nove informacije Sbogovac! Nisam uopste razmisljao o "bolje" uredjenim drzavama i kako su oni to regulisali...
Ne znam kako da objasnim Holdandskoj poreznoj, ja sam imao na umu nas individualce... jednostavno provuces coine kroz neki mixer, menjacnicu (dex), posaljes ih u novcanik i to je to... ne prijavljuj ni zeni, ni deci, a po najmanje poreskoj!
A pretpostavljam da vi u Holandiji sami morate da prijavite sta imate... a mene interesuje kako oni mogu da provale sta ti imas?
Da, dobro si pogodio (sto se tice imovine).
A zasto ne bih prijavio zeni/partneru? Ja sam cak i napisao opsiran dokument koji objasnuje sa screenshotovima gde da nadje kljuceve i kako da povuce crypto. Sta bi bilo kada umrem? A svi cemo umreti.
Puno sam prijavljujes, a puno je vec "unapred ispunjeno" za tebe; poput informacije od katastra, zavod za registracije vozila, banaka, brokera, i.t.d. ...
Porezna ima za slogan: "Ne možemo to učiniti zabavnijim, ali možemo olakšati" (bukvalno "Google" prevedeno).