Άρα θεωρείς ότι οι maxis θέλουν να καταστρέψουν το bitcoin; Εγώ πάντως, που δεν είμαι bitcoin maximalist και είμαι απλώς bitcoin only, θεωρώ πως το PoW είναι το μοναδικό μοντέλο στο οποίο μπορεί να σταθεί το blockchain.
Οι maxis θελουν κατι που δεν εχει καμμια σχεση με το bitcoin . Θελουν ανωνυμια αντι για ψευδωνυμια για να μην ειναι υπολογοι των πραξεων τους . Θελουν fee market που απευθειας αποκλειει το μεγαλυτερο και ιδιως φτωχοτερο μερος του πληθυσμου . Ενδιαφερονται για hold και οχι για build . Ειναι τοσο πορωμενοι που αρνουνται να δουν τη πραγματικοτητα ( βλεπε turing complete , SPV solutions κλπ ) . Θελουν να δημιουργησουν ενα "race to the bottom" κανοντας τον πιο αδυναμο κρικο το σημαντικοτερο μερος του δικτυου που ολοι πρεπει να ακολουθθησουν τα spec του . Φαντασου που θα ηταν η ανθρωποτητα σημερα αν ολοι μας δεν ειχαμε δικαιωμα να χρησιμοποιησουμε οποιοδηποτε πλεονεκτημα απεναντι σε καποιον αλλο ( γνωσεις , χρημα , ερευνα κλπ ) .
Συμφωνω απολυτα πως το PoW ειναι το μοναδικο μοντελο που μπορει να δουλεψει σωστα , και αυτο γιατι ο καθενας εχει το δικαιωμα να συνεισφερει στη δημιουργια μιας οικουμενικης αληθειας ανεξαρτητα απο το ποσα χρηματα κατεχει . Αν εμβαθυνεις θα αντιληφθεις πως ο αριθμος των "full nodes" κανενα ρολο δε παιζει στην αποκεντρωση του δικτυου , αντιθετα δινει τη δυνατοτητα να δημιουργηθουν πιο φθηνες επιθεσεις .
Συμφωνώ ότι δεν έχει καμία σημασία ποιος είναι ο satoshi. Θεωρώ πως σαν άνθρωποι πρέπει να είμαστε λίγο καχύποπτοι όταν κάποιος άγνωστος μας λέει κάτι. Όχι στον υπερθετικό βαθμό, αλλά ας μην πιστεύουμε τα πάντα. Στο πλαίσιο αυτό, αδιαφορώντας για το ποιος έχει "δίκιο" ή "άδικο" και για να μην βασανίζουμε τα κεφάλια μας, εγώ θα αρχισω να θεωρώ σαν πιθανότητα -όχι να πιστέψω απαραίτητα- τον CSW μόνο όταν δω κρυπτογραφική απόδειξη ότι ελέγχει τα αρχικά blocks. Αν με ρωτάς, που δεν με ρωτάς και καλά κάνεις, θεωρώ πως δεν θα την δω ποτέ αυτή την απόδειξη.
Σε μερικουσ μηνες ολοι θα εχουμε την απαντηση μας σε αυτο , ευτυχως ο COPA τον μηνυσε οποτε σιγουρα θα βγει ενα αποτελεσμα . Ειναι σημαντικο ομως να κατανοησεις πως η ταυτοτητα δεν αποδεικνυεται μονο με ενα signed message . Ή για να το θεσω αλλιως , το signing ειναι το τελευταιο κομματι . Δες το παραδειγμα του Charlie Lee ( litecoin ) . Πρωτα η κοινοτητα ηξερε ποιος ειναι , και στη συνεχεια υπεγραψε μηνυμα .
Κοίτα, σαν προγραμματιστής μιλώντας, η αλήθεια είναι πως βγάζουμε λεφτά για να λύνουμε προβλήματα τεχνολογικής φύσης. Το "άλυτα" το δείχνει πάντα το αποτέλεσμα της έρευνας και της δουλειάς. Δεν γίνεται χωρίς έρευνα να πας μπροστά σε κανέναν τομέα. Ο satoshi (ακόμα κι αν είναι ο CSW όπως αναφέρεις), ήταν σίγουρα ένας ακαδημαικός άνθρωπος με προγραμματιστικές γνώσεις. Είναι απαραίτητοι και οι ακαδημαϊκοι και οι προγραμματιστές, αλλιώς δεν θα είχαμε αυτό το forum να μιλάμε τώρα ή δεν θα είχε, τέλος πάντων, αυτή τη θεματολογία.
Όσο για την ηθελημένη καθυστέρηση, δεν θέλω να πάρω θέση, όμως θα πω ότι διαφωνώ ριζικά με την αφοριστική γνώμη που αναφέρεις παραπάνω.
Γενικά όπως προανέφερα, δεν θέλω να βασανίζω το μυαλό μου σκεπτόμενος θεωρίες. Πρακτικά πράγματα μόνο, δουλειά και έρευνα. Οπότε, το αν και το γιατί καθυστερούν οι devs να βρουν "λύσεις", εγώ το βλέπω αλλιώς. Βλέπω αντί αυτού, όλα εκείνα τα επιτεύγματα που πετυχαίνει η κοινότητα και χαίρομαι με τις μικρές επιτυχίες μας. Για παράδειγμα, ο δημιουργός του Zeus wallet είναι Έλληνας και έχουμε μιλήσει σε κάποια φάση (έστω και λίγο, κυρίως για να τον ευχαριστήσω). Τον θεωρώ πολύ αξιόλογο άνθρωπο που έφτιαξε μια εφαρμογή για να βοηθήσει στο adoption. Άλλο παράδειγμα είναι ο Craig Raw που έφτιαξε το Sparrow. Ετοιμάζω, και λογικά θα του στείλω ένα Merge Request για να δει σχετικά με τη χρήση των paynyms στην εφαρμογή. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι αυτό που εσύ λες "βρηκαν χώρο να παίξουν", έχει και την οπτική που αναφέρω κι εγώ, όχι μόνο τη δική σου. Αντίστοιχα κάθε ένας από εμάς βάζει το λιθαράκι του και αυτό είναι το μαγικό πράγμα με το open source. Κυριολεκτικά όλοι μαζί, όσο καιρό κι αν πάρει, μπορούμε να κάνουμε πολλά όμορφα πράγματα.
Στο σημείο αυτό να πω πως αν όντως θεωρείς το BSV καλύτερο, μπορείς να συνεισφέρεις κι εσύ για το BSV. Αυτά που λέω πάνω δεν ισχύουν μόνο για το Bitcoin, αλλά για οτιδήποτε παθιάζει τον καθένα. Εγω προσωπικά έχω εντελώς διαφορετική άποψη για το BSV, αλλά σέβομαι όποιον προσπαθεί για όσα θεωρεί σωστά. Και η προσπάθεια δεν βρίσκεται πίσω από αυτό το post. Η προσπάθεια κρύβεται πίσω από το "παιχνίδι" που αναφέρεις παραπάνω.
Τέλος, το μόνο πράγμα που είναι αρκετά κακό με το LN, είναι ότι δεν υπάρχει πλουραλισμός στις επιλογές. Δυστυχώς για την ώρα έχουμε μόνο LND, CLN και Eclair. Εδώ η κοινότητα θέλει δουλειά ακόμα.
Αν δεν αντιληφθεις αυτο που ειπα για το race to the bottom δε θα μπορεσεις ποτε να καταλαβεις για ποιο λογο γραφω οτι γραφω . Αυτη τη στιγμη αν ειχαμε ακολουθησει ακομα και την προταση του Back θα ειμαστε σιγουρα στα 16 MB ανα block . Ολη η κοινοτητα θα ειχε αντιληφθει πως τα προβληματα που ελεγε ο core πως θα υπαρξουν με ενα hard fork θα ηταν απλως μια κακη αναμνηση και ολοι μαζι θα παλευαμε για να γινει το bitcoin μεγαλυτερο και δυνατοτερο . Δυστυχως η ανταρσια επικρατησε . Ο πιο αδυναμος κρικος ( full node ) πλεον ειναι ο κυριαρχος παικτης . Ο καθε πικραμενος κραταει ενα παγκοσμιο δικτυο που μπορει να αλλαξει τον κοσμο στα δικα του μετρα και σταθμα . Οπως εχω ξαναπει , ελπιζω οταν ο core ζητησει αυξηση του blocksize ολοι να κανετε αυτο που σας επεισαν τοσα χρονια . Reject και UASF σε οποιαδηποτε προσπαθεια αλλαγης . Γιατι , αν γινει το αντιθετο , αυτο θα σημαινει πως οτι λεγαμε οι περιεργοι τοσα χρονια συμπεριλαμβανομενων και των "θεωριων συνομωσιας" εχει λογικη βαση .
Χαιρομαι που βλεπεις τα πραγματα με πιο ανοιχτο μυαλο σε σχεση τη μεγαλυτερη μεριδα των μελων της κοινοτητας του btc . Μιας και υπαρχει ενδεχομενο να συνεισφερεις , θα σου προτεινα κοιταξεις τι γινεται και σε bch και bsv . Και εχε στο μυαλο σου , πως οταν το blockchain επικρατησει σαν λυση μονο μια αλυσιδα θθα επιβιωσει . Ολα τα δεκαδες χιλιαδες υπολοιπα projects δε θα εχουν λογο υπαρξης .