Σίγουρα θα ήταν ενδιαφέρον να εξεταστεί το πώς προσεγγίζει το BSV αυτά τα ζητήματα από τεχνικής άποψης πάντως.
Ίσως από τεχνολογικής άποψης να έχει κάνει σωστά πράγματα και το BSV, σίγουρα λάθος μου να περίμενα να απογοητευτώ με τις εξελίξεις στο bitcoin για να το κοιτάξω.
Θες να κοιτάξεις λίγο
αυτό και να μου πεις την άποψή σου;
Οι υποστηρικτές του BSV (βλ.
HmmMAA) είναι επί της ουσίας (κρυφο)κρατιστές: θέλουν παρακολούθηση τύπου Panopticon (κάμερες παντού <-- δεν το βγάζω από το κεφάλι μου, οι ίδιοι το λένε) και το κράτος να μπορεί με εισαγγελική παραγγελία/εντολή δικαστηρίου να σου κατάσχει νομίσματα κατευθείαν από την BSV blockchain (όχι από ανταλλακτήρια).
Πρόσεξέ το, γιατί προσπαθούν να σε τουμπάρουν ύπουλα...
Και μιας και μιλάμε για hacky forks @cryptosize, το να μπαίνουν ordinals, BCR-20 tokens και scripting πάνω στο blockchain του bitcoin πιστεύω πως από μόνο του απέχει πολύ απ' το όραμα του τι έπρεπε να είναι ένα ηλεκτρονικό σύστημα συναλλαγών με μετρητά και σίγουρα δεν αποτελεί καλή λύση σε τίποτα.
Η άποψή μου είναι ότι το «κακό» ξεκίνησε από το Genesis block, όταν ο ίδιος ο Satoshi έδωσε την τεχνική δυνατότητα να αποθηκεύεις άσχετα πράγματα στην blockchain.
Ιδανικά θεωρώ ότι δεν θα έπρεπε να υπάρχει αυτή η δυνατότητα στο layer 1, αλλά να είναι καθαρά και μόνο για συναλλαγές όπως λες κι εσύ. Κανένα μήνυμα (ούτε γραπτό, ούτε εικόνα/βίντεο/ήχος). Δες και το MimbleWimble (δεν έχει τέτοια δυνατότητα από όσο γνωρίζω).
Όλα αυτά θα έπρεπε να είναι σε sidechain, αλλά αφού το ξεκίνησε έτσι ο Satoshi, γιατί σου κάνει εντύπωση που πλέον έχει επεκταθεί;
Τώρα να αλλάξει δεν γίνεται, παρά μόνο με hard fork (και θα άλλαζε και το Genesis block αν δεν θέλουμε καθόλου τέτοια «σκουπίδια» όπως τα λες). Δεν είναι «συναλλαγή» να μας ενημερώνει για το bailout τραπεζών. Σωστά;
Αλλά όπως λέει κι ένα ρητό: "one man's trash is another man's treasure".
Προσωπικά δεν συμφωνώ ούτε καν με το Greater Fool theory. Και δεν συμφωνώ γιατί κάποιοι BTC maxis το χρησιμοποιούν δηκτικά εναντίον των Ordinal NFTs.
Δεν γνωρίζουν όμως ότι υπάρχουν no-coiners που θεωρούν όλο το BTC blockchain (και συναλλαγές και Ordinals) ως Greater Fool theory. Ποιός έχει δίκιο και ποιός έχει άδικο λοιπόν; Ποιός κατέχει την απόλυτη «αλήθεια»;
Μήπως είναι και οι μετοχές Greater Fool theory; Μήπως και τα πλημμυρισμένα/καμμένα ακίνητα της Ελλάδος είναι Greater Fool theory; Όλες οι επενδύσεις έχουν ρίσκο (ακόμα και τα ακίνητα όντας η πιο παραδοσιακή μορφή επένδυσης). Και τα ομόλογα της FED που δίνουν 5% τόκο με μηδέν κόπο έχουν ρίσκο αν αύριο-μεθαύριο ξεκινήσει υπερπληθωρισμός.
Εγώ λέω ότι η αγορά πάντα μιλάει. Εφόσον έχει αποτιμήσει διαφορετικά την αξία των BTC vs BSV, έχει «μιλήσει» συλλογικά ήδη. Δεν χρειάζεται να πούμε κάτι άλλο. Αν ήταν μάπα το BTC, θα είχε πάει στο μηδέν η αξία του. Και οι «συνωμότες» της Blockstream που το «σαμποτάρουν» θα είχαν άχρηστα νομίσματα στα χέρια τους. Είναι έτσι ή δεν είναι;
Προσωπικά το ότι οι big blockers είναι μονίμως butthurt (βγάζει μάτι πλέον) μου θυμίζουν τους χαμένους (Κομμουνιστές/αριστερούς) του Εμφυλίου.
Για τα hacky (soft) forks έχω να σου κάνω μια ερώτηση:
Πώς θα σου φαινόταν αύριο-μεθαύριο το BTC Core team να έλεγε «σταματάμε να υποστηρίζουμε το IPv4 και γινόμαστε IPv6-only»; Θα συμφωνούσες; Μόνο και μόνο επειδή το NAT είναι ugly hack;
Το ότι θα μείωνε δραματικά το
network effect -βγάζοντας εκτός την συντριπτική πλειοψηφία των nodes που δεν έχουν IPv6- το σκέφτεσαι ή όχι;
Θέλω να σου πω ότι αν είναι να έχεις μια Α νοοτροπία/φιλοσοφία, καλό θα είναι να την έχεις καθολικά για λόγους συνέπειας. Όχι μόνο στα του BTC (το οποίο πατάει πάνω στις πλάτες γιγάντων μέσω του IPv4 internet).
Όχι «μια έτσι, μια γιουβέτσι». Προσωπικά έχω μεγάλο θέμα όπου εντοπίζω αντιφάσεις και δεν το κρύβω (ξέρει ο BHC). Αν μη τι άλλο εγώ προσωπικά προσπαθώ να είμαι συνεπής.
Όλως τυχαίως βέβαια οι υποστηρικτές του BSV υποστηρίζουν ακριβώς αυτό (BSV + IPv6 = hard fork on steroids):
https://coingeek.com/ipv6-and-bitcoin-were-made-for-each-other-while-btc-misses-out/ ("It’s only possible with the BSV blockchain")
https://coingeek.com/bitcoin-and-ipv6/ ("One thing is for sure, with the power of Bitcoin SV and IPv6, the future is really looking to be a Brave New World")
Αν έχεις διαβάσει Aldous Huxley και ξέρεις τι είναι το Panopticon, θα καταλάβεις που το πάνε (BSV -> καμουφλαρισμένο CBDC).
Ακόμα κι αν ισχύουν οι θεωρίες ότι το BTC είναι project υπαλλήλου της NSA, εγώ τείνω να πιστέψω (δεν μπορώ να το αποδείξω φυσικά) ότι ήταν κάποιος αποστάτης υπάλληλος και όχι κάποιος συνωμότης συστημικός που θέλει να μας επιβάλλει CBDC από την πίσω πόρτα (αυτό προσπαθεί να κάνει ανεπιτυχώς ο CSW και τα τσιράκια του εδώ μέσα)...