U banci sam digao...jasno mi je sve samo ne znam da li moram prijaviti to, tj prikazati da sam na 0
Ako si digao fiat kredit u banci, zatim s fiatom kupio crypto, i prodao unutar 2 godine, onda ti kredit ništa ne pomaže, imaš profit i plaćaš porez na njega, i nikoga ne zanima jesi li do novca došao posudbom ili nekako drugačije.
Da si iskoristio crypto za kolateral za kredit, i izvadio novce koje si dobio na kredit van, e u tom slučaju ne plaćaš porez jer zapravo nisi prodao crypto, pa se nema niti što oporezovati.
I kako ide ovo s poreznim savjetnicima koliko uzmu provizije i to?
Nazoveš pa pitaš za cijenu. Oni uglavnom naplaćuju po satu, ne uzimaju proviziju.
Mislim da griješiš, ako ja u jednoj kalendarskoj godini dignem kredit za ulaganje, recimo 100 000 kn, zaradim na kriptu 1 milijun kuna (što neću prikazati u toj kalendarskoj godini), ali odlučim u istoj toj godini isplatiti 100 000 kn da vratim kredit...moj neto nema profita, tj na 0 sam, jer sam uložio 100k kn i vratio 100k kn..isto to piše na ovoj temi u očitovanju porezne
https://bitcointalk.org/index.php?topic=5331847.0;all&__cf_chl_jschl_tk__=pmd_NT2VB69KkmkgdMp6AXwpbiRdLIWwWC7h6xKZSi7uDJA-1635318312-0-gqNtZGzNAjujcnBszRk9konkretno:
Kapitalni dobitak je razlika između vrijednosti koju je porezni obveznik uložio na početku trgovanja i koju je zaradio pri dospijeću ili prodaji te financijske imovine.
A kako je uložio nije bitno, kredit, vlastita sredstva, posudba..
"Ako si digao fiat kredit u banci, zatim s fiatom kupio crypto, i prodao unutar 2 godine, onda ti kredit ništa ne pomaže, imaš profit i plaćaš porez na njega, i nikoga ne zanima jesi li do novca došao posudbom ili nekako drugačije."
Koji onda, po tebi, ja trošak mogu prikazati kao odbitnu stavku, tj rashodovnu u toj mojoj dobiti?