Ovo je jedan ogroman kaos od situacije iz koje nemam pojma kako se izvući. Prije koji tjedan sam pisao o jednoj drugoj situaciji pasivnog dohotka koji je jedinstven i nigdje dosada spominjan. Rijec je o Strong node-ovima gdje ti platis 10 strong tokena da oni za tebe kreiraju eth node. Taj node ti donosi određen prihod svake sekunde, ali u novcanik dobijes tokene tek kada sam pokrenes (i platis) tu transakciju, a do tada je prihod samo zabiljezen na platformi. Znaci nije staking jer inicijalne tokene vise nemas, nije niti lending. Postoje inicijalni troskovi kreacije node-a i mjesecni troskovi odrzavanja + troskovi transakcija. Da se na primitak tokena placaju svi porezi i doprinosi te da se ne mogu odbiti svi troskovi ti na kraju ostane jako jako malo.
Onda sta sa "reflection" tokenima gdje kolicina tokena koju posjedujes stalno raste, ali ne postoji nikakva transakcija... Defi je previse jedinstven i inovativan za ovakva zastarjela rjesenja.
Ja sam se pitao istu stvar oko AMPL-a, koji je stablecoin gdje ti se kada tečaj dovoljno padne smanjuje količina tokena, a kad dovoljno naraste iznad $1 ti se povećava količina koju imaš u walletu. I kako evidentirati taj rast ili pad količine tokena koju imaš u FIFO evidenciji. Jedino što možeš je raditi obračun u nekom vremenskom periodu, Porezna bi jako voljela dan, ali realno bi bilo možda svaki mjesec.
Za Strong bih ja rekao da kao stjecanje računaš tek kad pokreneš transakciju. To je po meni potpuno isto kao Google Adsense i slične stvari, zarađuješ i to ti negdje piše na njihovoj platformi, ali tek se isplata računa kao dohodak. Obračunavati svake sekunde... fizički ne bi mogao to sve na vrijeme obračunati.
Evo jedno generalno pitanje nevezano uz defi na koje mozda znas odgovor. Sta ako netko trguje cryptom (i placa kapitalnu dobit) kao jedini izvor prihoda. Znaci nije zaposlen i samim time ne placa doprinose, a porez na kapitalnu dobit ne ulazi u obracun za doprinose. Ima li neki minimalni godisnji iznos koji svaka nezaposlena osoba koja nije na burzi ili uzdrzavana od nekog drugog mora placati?
Ne. Ja sam u toj situaciji i ne plaćam ništa osim kapitalne dobiti, niti mi ide radni staž (3. stup si uplaćujem sam). Koliko znam ni uzdržavana osoba ne mora plaćati ništa. Ali je Porezna za minere napomenula da bi se kada je takva djelatnost izvor prihoda trebao napraviti obrt ili slično, ali dok god ne smisle nešto da te prisile na to dobro je. Sad u ovom zadnjem mišljenju isto kažu i za staking.