Zanimljivo je da iako sam anonimno prodao btc za gotovo 100 000 kn ove godine u crypto mjenjačnicama i uplatio ih kao ''polog gotovine'' na svoj bankovni račun, da bih mogao kupiti udjele u 1 investiciji u real sektoru, start up-u, do sada me nitko ništa nije pitao ni u banci ni u poreznoj.
Da li sam prošao ''ispod radara'' li su spori pa još nisu došli do mene, nemam pojma.
Izvadio sam lovu iz crypta i kupio za te novce stan 2017., sve legalno i preko tekućeg, još me nitko ništa nije pitao.
Naravno, ovaj ''stari'' wallet neću moći još dugo koristiti kao ''kviska'' pa se iskreno nadam da porezna zastara zaista ide nakon 6 godina, jer će mi to stvarno ''olakšati'' život.
Domchi, možeš li objasniti ovo pravilo zastare nakon 6 godina?
Nažalost ne znam ništa više osim tih 6 godina koje pišu u zakonu, a na sreću nemam ni osobnih iskustava.
Inače, također iz odgovora porezne proizlazi da se zarada od signature kampanja mora prijavljivati u roku 8 ili 15 dana, čini mi se, čak i ako se crypto sredstva ne pretvore u fiat već ostanu na crypto novčaniku, treba se i prijaviti u registar poreznih obveznika, nositi ispunjen joopd obrazac u poreznu ili prijaviti preko e- porezne... ukratko, prekomplicirano i potpuno neživotno po mojem mišljenju.
Bilo bi bolje da nam odrede neki paušal kao za iznajmljivače apartmana na moru.
Da ispričam jedno moje iskustvo s porezima, sad kad sam to nakon pola godine navlačenja konačno raspetljao.
Dakle, prijavljivao sam JOPPD svaki mjesec, i početkom godine sam jedan mjesec zeznuo u izračunu pa sam greškom uplatio 200tinjak kn previše. OK, ništa, predam ispravljeni JOPPD, i postoji u e-Poreznoj stanoviti SNU sustav (koji radi samo tokom radnog vremena
) preko kojeg se može zatražiti povrat preplate da me e-građanin ne gnjavi svaki mjesec da imam neuparene uplate. Pokušam predati zahtjev za povrat preplate, i dobijem grešku da mi neće vratiti novce jer imam neke neplaćene kamate. Nakon mejlanja s Poreznom, par mjeseci kasnije, ispadne da je riječ o nekoj kamati od tridesetak lipa. OK, dam zahtjev preko SNU sustava da se plati tih tridesetak lipa, i pokušam napraviti povrat - i opet ista greška. Zovem svog poreznog referenta, i žena mi kroz nekoliko konverzacija pristojno objasni da - ne zna. Može li me uputiti na osobu koja bi trebala znati? Pa, ne, ona je definitivno kontakt za takve stvari, ali zbilja ne zna zašto se sustav tako ponaša. Na kraju sam prokljuvio da ako probam dati nalog na iznos koji je veći od kamate a manji od preplate, dobijem specifičniju poruku o greški u kojoj piše koliko sam točno dužan kamata - 0,02 lipe. OK, platim i to, i onda mi iduće iskoči da sam dužan 70ak kn. OK, platim i to. Onda mi je još jednom iskočio originalni iznos od tridesetak lipa, platio sam i to, i onda sam si konačno uspio preostali iznos isplatiti natrag.
Otkud te kamate? Zašto sam morao platiti četiri različita iznosa za kamate jedan za drugim? Nitko ne zna... u e-Poreznoj na dva različita mjesta gdje bih očekivao da piše da sam dužan neki porez cijelo vrijeme ne piše da postoji neki neplaćeni porez. Do trenutka kad sam imao preplatu poreza, sve je bilo OK. Koliko ja znam i imam u svojoj evidenciji skupa s platnim nalozima, sve prethodne JOPPD-ove sam uredno i u roku platio, bio je samo jedan gdje sam kasnio jedan dan, zbog toga što je bio praznik pa NKS nije radio.
Zaključak? Bolje ne prijaviti porez, jer će te inače birokracija žvakati mjesecima dok je se ne oslobodiš. Da sam barem mogao jednostavno im ostaviti tih 200 kn, manje bi me koštalo, ali ni to nisu dali jer... valjda ne postoji obrazac za to.