Ako su međutim sredstva zarađena na drugi način, nekakvim radom kao što su npr. rudarenje ili pisanje u signature kampanjama, tada se čim bilo kakva sredstva sjednu na btc ili crypto novčanik, to odmah treba prijaviti poreznoj i platiti porez, bez obzira što sredstva nisu pretvorena u fiat.
OVaj zadnji dio muči sve nas ali eto, nema tu pomoći
Kako odma, jel se svaki dan treba ići u poreznu i plaćati porez?
Da. Odnosno, ne moraš ići, možeš i preko e-građanina.
Mislim da je rok za prijavu nekih tjedan dana ili tako nešto (P.S. 8 dana, upravo sam provjerio). Znači možeš probati kumulativno jednom u 8 dana, i time ne kršiš zakon.
Stvarno mi je nelogično i nejasno. Evo ja čekam Helium i PlanetWatch minere i nakon što mi dođu ja trebam svaki dan ići u poreznu i plaćati porez a te tokene i dalje držim na svom walletu?
Da. Imaš dohodak, nije bitno gdje držiš novce, dužan si platiti porez.
Ako to ide svaki dan cjena tokena nikad neće biti ista, pa recimo ako token opadne u trenutnu nakon što ga prebacim u FIAT istada da sam platio poreza više nego što sam trebao, a i ako naraste bit će suprotno?
Plaćaš po tečaju u trenutku dobitka. U praksi, osobno bih obračunao po jedinstvenom tečaju za tih 8 dana, iako bi trebalo valjda po dnevnom tečaju na dan svake uplate.
Šta se desi ako taj coin propadne?
Ništa, popušio si novce, ali mirno spavaš, jer si platio porez na zaradu koje više nema.
Možeš si za taj gubitak (koji sad više nema veze s drugim dohotkom nego je zasebna investicija u taj coin) umanjiti poreznu osnovicu na kraju godine.
zar onda nebi i država trebala vratit plaćeni porez na nešto što smo platili, a više nepostoji?
Država ne sudjeluje u tvom riziku, samo ti uzima dio zarade. Isto tako, ako imaš gubitak pa si na temelju njega umanjuješ kapitalnu dobit, ne možeš odbiti više nego što si dužan poreza.
Da vas pitam dali sevjate na kompijuter svaku uplatu koju ste radili, svaku transakciju, ili napravite screen shot prije nego podignete novac sa crypta, pa im tako predate?
Radim screenshote kad god mogu, jer su mi nekako uvjerljiviji od CSVova, ali nekad nije moguće ni jedno ni drugo. S tim da nemam ni približno sve transakcije, jednostavno je nemoguće.
Ja sad gledam u ovih par mjeseci što sam u ovom svjetu imam stvarno dosta transakcija i kada bi ih sve redom gledao pogubio bi se u njima kako i šta sam radio. Mislim kako povezat neku uplatu sa nekim coinom kojeg se pretvara u FIAT? zvuči gotovo pa nemoguće
Osobno smatram da je nemoguće, izračun nakon vrlo malog broja transakcija postane prekompleksan.