Osobno nisam čuo za takav slučaj vezan uz crypto. Thompsona su 2013.-14. lovili za 2007., dakle vjerojatno su dizali parnicu neposredno prije zastare.
Ako se na varam zastara u slucaju neplacenoga poreza nastupa nakon 6 godina, ali sto to tocno znaci? Je li to 6 godina od trenutka kada Porezna sluzbeno kaze da si duzan platiti porez ili 6 godina od trenutka kada je zakonski nastala obveza placanja poreza?
Svi znamo da je u HR ionako 2 godine nakon kupnje kriptovalute porez 0%, ali sto je recimo sa zaradom od signature kampanja na koje bi ako se ne varam trebali placati porez na drugi dohodak? Ako je netko recimo 2016 zaradio 1 BTC na signature/bounty kampanjama i nije to nikada prijavio niti pretvorio u fiat, te to napravi nakon 6 godina i isplati si lovu na bankovni racun, govorimo li u takvom slucaju o zastari ili je takva zarada ipak i dalje opreziva?
Da, ovo za signature kampanje je stvarno ''škakljivo'' pitanje.
Dok se radi o manjim iznosima koji se anonimno mogu dizati na crypto mjenjačnicama ili btc bankomatima, to zapravo i nije neki problem.
Problem će nastati kada jednom btc cijena skoči na recimo $ 300 k i više, i kada ta prikupljena sredstva na crypto novčanicima budu puno više vrijedila.
Teoretski kroz višekratno obilaženje svih poslovnica crypto mjenjačnica u Zagrebu i dalje će biti moguće anonimno pretvoriti sve crypto valute u kune, ali što onda?
Ne dižeš novce da bi ih držao pod jastukom ili u novčaniku.
Onog trenutka kada odlučiš kupiti auto, kuću, apartman na moru, brod... preko OIB porezna će tu transakciju odmah vidjeti a vidjet će i veliki nesrazmjer u prijavljenim prihodima i nekom u poreznoj službi upalit će se ''crvena lampica'' i pokrenut će se porezni nadzor.
Ja sam za sada ovaj problem riješio na taj način da sam prikupio dokumentaciju tj. papirologiju na temelju podataka iz svojeg prvog btc walleta, kojeg sam kreirao još 2014, s obzirom na tumačenje porezne (koje sam dobio na svoj email) da ih ne zanimaju crypto sredstva zarađena prije 1.1.2016 i da to ne treba prijavljivati.
Zanimljivo je da iako sam anonimno prodao btc za gotovo 100 000 kn ove godine u crypto mjenjačnicama i uplatio ih kao ''polog gotovine'' na svoj bankovni račun, da bih mogao kupiti udjele u 1 investiciji u real sektoru, start up-u, do sada me nitko ništa nije pitao ni u banci ni u poreznoj.
Da li sam prošao ''ispod radara'' li su spori pa još nisu došli do mene, nemam pojma.
Naravno, ovaj ''stari'' wallet neću moći još dugo koristiti kao ''kviska'' pa se iskreno nadam da porezna zastara zaista ide nakon 6 godina, jer će mi to stvarno ''olakšati'' život.
Domchi, možeš li objasniti ovo pravilo zastare nakon 6 godina?
Inače, također iz odgovora porezne proizlazi da se zarada od signature kampanja mora prijavljivati u roku 8 ili 15 dana, čini mi se, čak i ako se crypto sredstva ne pretvore u fiat već ostanu na crypto novčaniku, treba se i prijaviti u registar poreznih obveznika, nositi ispunjen joopd obrazac u poreznu ili prijaviti preko e- porezne... ukratko, prekomplicirano i potpuno neživotno po mojem mišljenju.
Bilo bi bolje da nam odrede neki paušal kao za iznajmljivače apartmana na moru.