Wiem, że to temat nie od dyskusji, ale wątek ten został wymieniony przez @bitcryptex w wątku
Hyde-park jako przykład źle wykorzystanych meritów, a że nie chcę zakłócać tamtej, ważnej dyskusji, mniej istotnymi kwestiami, to pozwoliłem sobie wyrwać tą cześć i przenieść tutaj. W końcu dotyczy tego wątku.
Powiem wam, że przy tworzeniu tej zasady przyświecała mi myśl, że wolne miejsca w tak wyselekcjonowanych kampaniach pojawiają się rzadko, zapewne średnio 1 na tydzień i osoba, która będzie pierwszą, która wrzuci link poświęci pewnie sporo czasu na sprawdzanie wielu wątków i historii postów wielu managerów bezowocnie zanim natrafi na wolne miejsce by się nim podzielić (wątki kampanii są nieraz spamowanie przez bezpodstawne zgłoszenia, offtopy, lub inne informacji nie związane z pojawieniem się nowych miejsc, więc samo dodanie do watchlist nie załatwia roboty, zwłaszcza, że nie zauważy się wtedy miejsc w nowych kampaniach - trzeba więc również prześwietlać historię postów managerów). Chciałem zachęcić do tego i 1 merit wydał mi się odpowiednią nagrodą zwłaszcza, że wrzucenie linku tutaj nieraz wiąże się z konfliktem interesów (ooo 1 miejsce dla mnie w kampani zgłoszę się ... ale czy dzielić się tą informacją z innymi? a co jak zabiorą mi miejsce?), który chciałem przewalczyć.
System sprawdził się wyjątkowo dobrze. Informacja o wolnym miejscu w dowolnej kampanii pojawia się w naszym wątku praktycznie od razu. Bez motywacji w postaci nagrody prawdopodobnie nie udałoby się zmotywować tylu ludzi do tak aktywnego działania. Informacje wrzucają nawet ludzie, którzy już są w świetnych kampaniach, a mimo to przeglądają gorsze pomagając innym.
Jednak:
Nie uwzględniłem faktu, że nastąpi fala banów i wolne miejsca zaczną się pojawiać jak grzyby na deszczu, że praktycznie codziennie będę rozdawał merity w tym wątku wyzbywając się cennego towaru i nie mogąc nagrodzić postów które na prawdę wpływają na moje funkcjonowanie na forum (dopiero po fali meritów jaka ostatnio wpadła do mnie po dyskusji w wątku o nowym merit source zgromadziłem zapas by móc nagrodzić np
ten post lub
ten. Wynajdowanie nowych miejsc w ostatnim czasie stało się zbyt łatwe by każde zgłoszenie zostawało nagradzane. Więc tak. Po tak długim wstępie konkluzją jest zgodzenie się z tobą @bitcryptex
Tak od pewnego czasu tkwiłem w niesmaku. Z jednej strony nie podobał mi się ogrom meritów jaki tu się przewija/marnuje a z drugiej strony nie chciałem, by ten temat przestał działać, bo działa świetnie. Nie chciałem nagradzać postów wybiórczo, by niektórzy nie poczuli sie oszukani. Chociaż z drugiej strony niektórym nie chciało się nawet wpisać danych do formularza. Nie chciałem też zmieniać zasad w trakcie gry, bo co innego obiecałem w OP. Cieszę się więc, że rozpocząłeś ten temat @Bitcryptex, jednakowoż znacznie bardziej bym się cieszył jakbyś to zdanie wyraził w naszym gronie
Co sadzicie o tej kwesti?